Vene Kultuurikeskus, neoklassitsistlik arhitektuuristiil

Venäläinen kulttuurikeskus

Ulko-ovien entisöinti.

Upseerien talona tunnettu rakennus Mere puiesteella on merkittävä esimerkki uusklassistisesta arkkitehtuurista. Ennen sotaa paikalla sijaitsi elokuvateatteri Grand-Marina, ja saman katon alla toimi myös kabaree Must Kass. Viereinen kaksikerroksinen rakennus kuului Nikolai Ihmeidentekijän kirkolle. Molemmat rakennukset tuhoutuivat pahoin pommi-iskussa II maailmansodan aikana.

Sijainti: Mere puiestee 5, Tallinna
Vuosi: 2017

Raunioille alettiin vuonna 1952 rakentaa arkkitehti Aleksander Kuznetsovin piirtämää taloa laivaston upseereille. Vuonna 1954 valmistuneen rakennuksen julkisivua koristaa uusklassistinen päätykolmio ja kuusi nelikulmaista korinttilaispylvästä. Sisätiloissa käytettiin aikakauden mukaisesti tekomarmoria, stukkoa ja terrazzoa. Moskovasta tuodut katto- ja seinävalaisimet imitoivat uusien metroasemien valaisimia.

 

Sodanjälkeisinä vuosina upseerien talo oli kaupungin edustavimpia rakennuksia. Siinä oli 1100-paikkainen sali ja kaksi parvea. Kellarissa oli kaupungin suosituin tanssisali, joka toimii nyt ravintolana. Tunnettujen taiteilijoiden meriaiheiset maalaukset ja veistokset ovat säilyneet tähän päivään asti. Salin kattoa koristaa sotalaivastoa kuvaava maalaus.

Vene Kultuurikeskus, neoklassitsistlik arhitektuuristiil

Katso myös muita entisöintihankkeita